Hopp til hovedinnhold

Strømavtaleguide

Hvilken avtale bør dere velge?

Bedrifter er svært forskjellige og har ulike behov og preferanser. I et hav av ulike strømleverandører og strømavtaler kan man fort gå seg vill. Bruk vår strømavtaleguide og få noen gode råd på vegen.

Steg 1 – Bli kjent med strømforbruket deres

For å finne ut hvilken strømavtale som passer best til deres bedrift er det viktig å bli kjent med strømforbruket deres. Vår Min side løsning for bedrift inneholder en god og detaljert oversikt over bedriftens strømforbruk.

Her kan en se strømforbruket oppløst på dag, måned og år. I tillegg kan man enkelt sammenligne strømforbruket i år med samme periode året før.

Kanskje har dere et strømforbruk som er ganske likt gjennom året, eller at det svinger gjennom de ulike årstidene.Min Side er tilgjengelig både på web og app.

Steg 2 – Hvilke strømavtaler finnes?

  • Spotprisavtale

    Spotprisavtaler følger prisen i strømmarkedet, time for time, i takt med tilbud og etterspørsel. Selve strømprisen settes på kraftbørsen Nordpool og er lik for alle strømleverandører.

    Med en spotprisavtale betaler du den timeprisen som gjelder når du bruker strømmen. Dersom du ikke har timesmåler brukes beregnede timesverdier fra din netteier.

  • Forvaltningsavtale

    En forvaltningsavtale er en strømavtale som kombinerer spotpris og prissikring. Denne type avtale har som mål å være risikoreduserende og krever langsiktighet. På en slik avtale gjør kraftforvalterne prissikringer frem i tid og det kan derfor ta litt tid før en ser den fulle verdien av avtalen.På en slik avtale handler kraftforvaltere inn fremtidige strømleveranser på gunstige tidspunkt. Det gjør at det er mulig å oppnå lavere priser enn det spotprisen er på leveringstidspunktet.

  • Fastprisavtale

    Med en fastprisavtale avtales det sammen med kunden et gitt volum som sikres til en fast strømpris for en gitt periode. Det kunden bruker over avtalt volum faktureres i spotpris.Ved å tegne en slik strømavtale binder man seg til prisen og volumet som er sikret i den gitte perioden.Fordelen med en fastprisavtale er at en har en kjent strømpris i perioden man har bundet prisen sin. Det gjør at dere ikke trenger å forholde dere til svingningene i markedet. Plutselige endringer i været eller kraftsituasjonen påvirker ikke prisen deres.

Steg 3 – Hva skal vi velge?

Tåler man svingninger i strømprisen og ønsker å følge markedet til enhver tid vil en spotprisavtale kunne være et godt valg for dere. En spotprisavtale har ingen form for risikoreduksjon. En slik type strømavtale har ofte heller ingen bindingstid. Det vil derfor være en passende strømavtale hvis en vet at avtalen er midlertidig f.eks. på grunn av at man skal flytte i nærmeste fremtid.

For en bedrift som er sårbar for store svingninger i strømprisen vil en fastprisavtale være et godt valg. Mot en bindingstid er man forsikret mot store svingninger i strømprisen og man unngår de høye pristoppene. En fastprisavtale gjør det også mulig å budsjettere strømprisene for de månedene man har sikret strømprisen.

Ønsker man å ta risiko og ha muligheten til å oppnå gunstigere strømpriser er en forvaltningsavtale et godt valg. Her får man forutsigbarhet på grunn av at en har en grad av prissikring. Samtidig vil innkjøp av strømleveranser frem i tid kunne gjøre det mulig å oppnå lavere strømpriser enn spotprisen.

I perioder med lave strømpriser vil spotprisavtaler gjerne være det billigste valget. Men ofte er spotprisen høy i perioder hvor strømforbruket er størst. Da kan det være trygt å ha en strømavtale med en viss grad av prissikring. Ved valg av strømavtale må man rett og slett gjøre en vurdering på hva bedriften ønsker og tåler av prissvingninger.

Ikke kunde ennå?

... og er litt nysgjerrig på våre strømavtaler og hva vi kan tilby deres bedrift?

Ta en prat med oss